Can You Carry a Gun in a National Park? Federal Rules Explained

Kore Black Buffalo Leather Gun Belt 1.5 inch with X3 Gunmetal buckle

Quick answer (checked November 2, 2026): Federal law lets you possess a firearm in a national park if you’re not otherwise prohibited and you follow the law of the state the park is in. Firearms are still banned in park buildings such as visitor centers, and firing one is prohibited unless authorized. Rules change: check NPS and state law first.

The Federal Rule

The National Park Service’s own firearms page summarizes it: “In areas administered by the National Park Service, an individual can possess a firearm if that individual is not otherwise prohibited by law from possessing the firearm and if the possession of the firearm complies with the laws of the state where the park area is located.”

That comes from a federal statute, 54 U.S.C. 104906, which says the Secretary “shall not promulgate or enforce any regulation that prohibits an individual from possessing a firearm, including an assembled or functional firearm, in any System unit” if “the individual is not otherwise prohibited by law from possessing the firearm” and “the possession of the firearm is in compliance with the law of the State in which the System unit is located.” The NPS regulation at 36 CFR 2.4(a) repeats the same two conditions.

State Law Decides the Details

Because the federal rule points to state law, what you may carry, and how, depends on where the park is. The NPS puts the burden on visitors: “It is the responsibility of visitors to understand and comply with all applicable Federal, state and local firearms laws and regulations, including laws authorizing or prohibiting concealed carry, before entering a national park.”

  • Parks that cross state lines: “Some parks are located in more than one state or locality which means that the applicable laws may change depending upon where you are located within a park area.”
  • Permits from other states: “If a park is located in a jurisdiction where the applicable state and local laws grant reciprocity to non-resident firearm owners, then consistent with the applicable law, the park will equally recognize the reciprocity.”
  • Where to ask: “For information on state and local laws, please contact the state and locality where the park is located.”

No Firearms in Park Buildings

The NPS: “Unless expressly authorized, Federal law prohibits the possession of a firearm or other dangerous weapon in NPS facilities. These buildings include, but are not limited to, government offices, visitor centers, ranger stations, fee collection buildings, and maintenance facilities.” The law it cites, 18 U.S.C. 930, defines a “Federal facility” as “a building or part thereof owned or leased by the Federal Government, where Federal employees are regularly present for the purpose of performing their official duties.”

Plan for this before you arrive: a gun that’s legal on the trail is not legal in the visitor center.

Firing a Gun in a Park

The NPS: “Unless authorized, the use or discharge of a firearm within a park area is prohibited.” Hunting is the main exception: “In parks where hunting is specifically mandated or authorized by federal statute, firearms may be used to hunt in accordance with NPS regulations and state laws.” The NPS adds one more line worth noting: “Visitors should not consider firearms as protection from wildlife.”

Check Before Every Trip

This page summarizes the NPS’s general guidance and the federal law it cites, as checked on November 2, 2026; the NPS page itself shows “Last updated: December 14, 2017.” Rules can change, and state and local law varies. Before each trip, check the NPS page for the park you’re visiting and the current law of that state. The NPS advises: “If you have questions about the firearm rules in a particular park, please contact that park for more information prior to visiting.”

Carrying on the Trail

If you do carry on a hike, the usual holster options apply. A chest holster stays clear of a pack’s hip belt; see our chest holster guide. Our CCW backpack guide covers bag carry. For belt carry, the Kore gun belts we carry are 1.5″ wide.

Kore Black Buffalo Leather Gun Belt, 1.5 inch

National Park Carry: Questions People Ask

Can I conceal carry in a national park?
Federal law allows possession if you’re not prohibited and you follow the law of the state the park is in. Whether and how you can conceal carry depends on that state’s law.

Can I carry in a visitor center?
No. The NPS says federal law prohibits firearms in NPS facilities such as visitor centers and ranger stations, unless expressly authorized.

Does my permit work in a park in another state?
Only if that state’s law gives reciprocity; the NPS says the park “will equally recognize the reciprocity” where state law does.

Can I shoot in a national park?
Not unless authorized, such as hunting where federal statute allows it under NPS and state rules.

Written by the Cloudster Pillow team. This page summarizes public NPS guidance and federal law as of November 2, 2026. It is not legal advice; laws change, and you must check NPS guidance and state and local law yourself before carrying. We make the Cloudster Pillow and the Cloudster magnetic mag carriers, and carry Kore belts.